Om eplet
Epler har blitt dyrket helt siden steinalderen. I Norge var det munker som startet med å dyrke epler. De forsto fort at Hardanger var et velegnet sted for dette, og siden har det blitt dyrket epler helt opp til Møre og Romsdal.
Det finnes mange tusen forskjellige eplevarianter som er tilpasset stedet de dyrkes. Det betyr at det stadig kommer nye varianter på markedet, og at gamle går ut. Det er viktig at eple har gode smaksegenskaper og kan lagres lenge. De epletypene vi dyrker i dag er et resultat av langvarig dyrking og foredling. Fargen på skallet varierer fra grønt, gult, gulrødt, rødt eller med variasjoner.
De viktigste norske sortene er: Summerred, Aroma, Rød Aroma, Julyred, Åkerø, Discovery, Caroll, Geneva Early, Rød Prins/Kronprins, Lobo og Gravenstein.
Epler er blant fruktene vi spiser mest av, og vi spiser dem som oftest som de er med skallet på. Men epler kan spises på mange andre måter: i salater, til ost, eller i paier. Stekte eller bakte epler med nøtter og rosiner er også kjempegodt – for ikke å glemme eplegrøt, eplemos og eplekake.
Eple har et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen. Når det gjelder vitaminer og mineraler har ikke eplet så høyt innhold, men siden vi spiser eple ganske jevnlig har det likevel en betydning for kostholdet vårt. Eple har mest vitamin C rett under skallet, så du bør helst spise epler med skallet på. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.
Oppgaver
Hva husker dere?
Løs oppgavene etter at dere har sett filmen. Dette kan dere gjøre i fellesskap i klasserommet, som en konkurranse eller elevene kan løse dem hver for seg.
Vi anbefaler å trykke på “Quiz-modus” for å gå gjennom oppgavene i fellesskap.
/ riktige svar