Velg frukt & grønt

Eplet

Om eplet

Epler har blitt dyrket helt siden steinalderen. I Norge var det munker som startet med å dyrke epler. De forsto fort at Hardanger var et velegnet sted for dette, og siden har det blitt dyrket epler helt opp til Møre og Romsdal.

Det finnes mange tusen forskjellige eplevarianter som er tilpasset stedet de dyrkes. Det betyr at det stadig kommer nye varianter på markedet, og at gamle går ut. Det er viktig at eple har gode smaksegenskaper og kan lagres lenge. De epletypene vi dyrker i dag er et resultat av langvarig dyrking og foredling. Fargen på skallet varierer fra grønt, gult, gulrødt, rødt eller med variasjoner.

De viktigste norske sortene er: Summerred, Aroma, Rød Aroma, Julyred, Åkerø, Discovery, Caroll, Geneva Early, Rød Prins/Kronprins, Lobo og Gravenstein.

Epler er blant fruktene vi spiser mest av, og vi spiser dem som oftest som de er med skallet på. Men epler kan spises på mange andre måter: i salater, til ost, eller i paier. Stekte eller bakte epler med nøtter og rosiner er også kjempegodt – for ikke å glemme eplegrøt, eplemos og eplekake.

Eple har et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen. Når det gjelder vitaminer og mineraler har ikke eplet så høyt innhold, men siden vi spiser eple ganske jevnlig har det likevel en betydning for kostholdet vårt. Eple har mest vitamin C rett under skallet, så du bør helst spise epler med skallet på. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer.

Oppgaver

Hva husker dere?

Løs oppgavene etter at dere har sett filmen. Dette kan dere gjøre i fellesskap i klasserommet, som en konkurranse eller elevene kan løse dem hver for seg.

Vi anbefaler å trykke på “Quiz-modus” for å gå gjennom oppgavene i fellesskap.

/
Quiz fullført!
/ riktige svar
Hvorfor planter de flere eplesorter sammen?
Fordi eplene blir glade av å være flere sammen.
Biene blir ekstra glade, og bestøver enda flere epletrær.
Da får vi flere epler å velge mellom.
Hvor mange ulike eplesorter dyrkes det i Norge?
35
15
20
Hva heter den vanligste sorten?
Pink lady
Gravenstein
Aroma
Hvorfor må eplene behandles så forsiktig?
Norske epler har så tynt skall, og kan fort bli skadet.
Fordi de ikke er modne når de plukkes
Man kan stikke seg på stilken
Hva er det med det norske miljøet som gjør eplene så friske og gode?
Vi har lange lyse dager, og kalde netter.
Vinteren er så lang og kald.
Det regner mye, og da får epletrærne mye vann.
Hvor lenge varer den norske eplesesongen?
Fra 17. mai til sommerferien.
Fra slutten av sommeren til starten av desember.
Fra desember til februar.