Velg frukt & grønt

Gulroten

Om Gulroten

Gulroten kommer opprinnelig fra Midtøsten og Sentral-Asia. Der har den vært dyrket i minst 2000 år. Araberne tok med gulroten til Spania for ca 1000 år siden og herfra har den spredd seg over resten av Europa.

Gulrot er blant de mest spiste grønnsakene våre. Den trives både i varme og kalde strøk og dyrkes over store deler av verden. Den friske, oransje fargen kommer av betakaroten, som blir til vitamin A i kroppen vår. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Gulrot har også et høyt innhold av kostfiber som er bra for fordøyelsen.

Det finnes mange forskjellige typer gulrot, og de varierer i størrelse, fasong og farge. I tillegg til den vanlige oransje, finnes det sorte, lilla, gule og hvite gulrøtter. De lilla gulrøttene ble først brukt som fargestoff, og først på 1800-tallet ble det populært å dyrke de oransje gulrøttene vi kjenner best.

Rå gulrot er fint som et mellommåltid, eller tilskudd i matpakken. Rå, revet gulrot passer godt til stekt fisk og andre middagsretter. Gulrot brukes rå, kokt, bakt, i supper, i gryter og stuinger og er velegnet til wok. Gulrøtter er også fine å bruke i rotmos, og vil sette en ekstra spiss på potetmos både på smak og farge. Den passer til det meste.

Oppgaver

Hva husker dere?

Løs oppgavene etter at dere har sett filmen. Dette kan dere gjøre i fellesskap i klasserommet, som en konkurranse eller elevene kan løse dem hver for seg.

Vi anbefaler å trykke på “Quiz-modus” for å gå gjennom oppgavene i fellesskap.

/
Quiz fullført!
/ riktige svar
Hvor kommer gulroten opprinnelig fra?
Midtøsten og Sentral-Asia
Norden
Sør-Afrika
Hvor kommer den friske oransje fargen fra?
Vitamin C
Betakaroten
Kostfiber
Når sår vi gulrøtter?
Ved juletider
Rett før 17.mai
I sommerferien
Hva heter maskinen som løfter opp gulroten?
Skurtresker
Toppløfter
Gravemaskin
Hvilke andre farger enn oransje kan gulroten ha?
Sort, lilla, gul og hvit
Blå, lilla, gul og hvit
Grønn, lilla, gul og hvit