Velg frukt & grønt

Tomaten

Om tomaten

Tomater kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og kom til Europa med Columbus. Først brukte de tomatplanten som en pynteplante, før den på 1800-tallet ble populær som mat i Italia og andre land rundt Middelhavet. Det tok litt lenger tid før den kom til Nord-Europa, men i dag dyrker vi tomater ute og i drivhus over store deler av verden.

Tomatene varierer i farge, de kan være mørkerøde, lyserøde, oransje eller gule. De kan være små, som cherrytomater, eller store som bifftomater. Vi spiser hele tomaten, og inni hver tomat er det flere kammer som inneholder en haug med flate små frø. Hvert av disse frøene kan bli en helt ny tomatplante! Alt vi trenger å gjøre er å plante dem.

Faktaboks

Visste du at det landet som produserer flest tomater er Kina?
Visste du at tomater kan være både røde, oransje, gule, grønne og lilla?
Visste du at nordmenn spiser 6 kilo ferske tomater i året? Hver greker spiser 118 kilo årlig!
Visste du at tomater inneholder/gir deg bla vitaminene A og C samt fiber?

Oppgaver

Hva husker dere?

Løs oppgavene etter at dere har sett filmen. Dette kan dere gjøre i fellesskap i klasserommet, som en konkurranse eller elevene kan løse dem hver for seg.

Vi anbefaler å trykke på “Quiz-modus” for å gå gjennom oppgavene i fellesskap.

/
Quiz fullført!
/ riktige svar
Hva inneholder et frø?
Alt en ny plante trenger for å vokse
Vitaminer
Vann
Hva er fotosyntese?
Det planten gjør for å lage karbohydrater og karbondioksid av oksygen
Det planten gjør for å lage karbohydrater og oksygen av karbondioksid og lys
Det planten gjør for å få mest mulig lys
Hvor kommer tomaten egentlig fra?
Afrika
Sør-Amerika
Asia
Hva skjer hvis planten ikke får nok vann?
Den går i dvale
Den blir veldig tynn
Den dør
Hva brukes til bestøving på gartneriet?
Veps
Marihøner
Humler
Hvorfor beskjæres planten?
Så det blir flest mulig tomater
Så den ser penere ut
Så den ikke blir for tung
Hva bruker Miljøgartneriet for å drepe skadedyr?
Andre smådyr
Giftspray
Pinsett
Hva inneholder mye tomat?
Ketchup
Sennep
Majones

Dyrk din egen tomat

Det er noe helt spesielt med egendyrkede tomater. De smaker og lukter så godt. I Norge dyrker vi tomater hele året, og det er så enkelt at dere kan gjøre det hjemme eller i klasserommet. Vil dere prøve?

Dette trenger dere for å dyrke egne tomater:

  • Tomatfrø
  • Tomme 1-liters melkekartonger
  • Jord
  • Gjødselpinner
  • Plastfilm

Slik gjør dere:

Planting av tomatfrø

1. Planting

Skjær eller klipp toppen av en melkekartong (1 liter), fyll den med lecakuler eller annen drenering i bunn, og deretter jord. Det beste er å bruke jord fra plantesenteret, men det går også fint å hente fra skolens område.

For at jorden skal være næringsrik kan dere bruke gjødselpinner. I hver melkekartong med jord sår dere 2-3 tomatfrø, og setter i en gjødselpinne.

Tomatplantene er veldig tørste, og det er viktig å vanne ofte slik at jorden ikke tørker ut. I starten kan dere dekke åpningen med plastfolie for å unngå uttørking.

2. Plassering

Sett kartongene i vinduskarmen, helst i et vindu som vender mot syd eller sydøst, slik at de får mye sol.
Husk å vanne dem jevnlig!

Etter noen dager vil det komme små spier opp fra jorden. Ta vekk de minste spirene, og la den største få bli igjen. Dette er viktig for at planten skal få vokse seg stor.

For å holde varmen oppe og hindre uttørking kan spirene være dekket med plastfolie en stund til. Det er spesielt viktig i helgene, når dere ikke er på skolen. Ved skoleferier og lengre opphold, bør plantene settes bort til noen som kan passe på dem. Tørker de ut går det galt.

Fra slutten av mai kan plantene pottes om til en større potte og da kan den også stå utendørs på et lunt sted. Den kan også stå inne en stund til.

Bestøving av tomatplante

3. Vær en humle

Plantene bestøves best ved hjelp av humler eller andre insekter som samler blomsterstøv. Innendørs må vi være humler selv. Når blomstene begynner å åpne seg, er det på tide å riste blomstene forsiktig. Ved å riste blomstene drysser pollen ned på støvbærerne og bestøver planten. Rist blomsterklasen hver dag til siste blomst i klasen er avblomstret.

Når planten er satt utendørs, trenger dere ikke leke humle lenger. Da vil insektene ta seg av jobben, og du kan ta «sommerferie».

4. Fang tyven

Tyvene er skuddene som vokser ut i stilkhjørnene. Disse skal fjernes på vanlige tomatplanter. Dette må til for at planten skal bruke all sin energi på å utvikle blomster og tomater, og ikke på å lage nye stilker og blader.

Høsteklare tomater

5. Høsting

Det kan ta litt tid å få modne tomater, regn med 2-3 måneder eller mer. Når de først kommer, kan dere plukke modne tomater et par ganger i uka helt frem til frosten kommer. Hver plante kan gi 25-30 tomater.

Plantene kan barna ta med seg hjem når sommerferien starter. De kan stå i vinduskarmen, på balkongen eller terrassen hjemme og tomatene kan plukkes når de er modne og gode.